Crveni luk sadrž jako puno vitamina od koji su najznačajniji C i B. Luk ima jako puno ljekovitih svojstava, donosimo vam nekoliko savjeta i recepata kako možete iskoristiti luk.

Sirovi luk – možete koristiti  kao oblogu kod bolova u ušima, nahlade i pehlade, glavobolje, otoka, zubobolje i upale očiju, a kod visoke temp. obloge možete staviti na tabane. Također kod srčanih smetnji stavite obloge od luka na listove nogu, kod krvarenja na nos obloge stavljate na vratne mišiće, možete ga koristiti i za ljiječenje kurijih očiju , čira na koži, zanoktica (u kombinaciji sa malo maslinovog ulja i cuvati na bolnom mjestu jedan do dva sata),.

Sok od luka – kod plućnih oboljenja sok od jedne glavice luka pomješajte sa jednom kašikom meda i uzimajte dva do tri puta na dan.  Također kod upale grla piti razrijeđen sok sa vodom. Kod crijevnih parazita sok piti razrijeđen sa vodom više puta na dan. A kod zatvora i vjetrova piti sok luka pomješan sa rakijom u jednakom omjeru.

Kuhani luk – luk kuhajte( 1 glavicu) sa 200 ml vode dok se omekša. Ovako pripremljen koristi se kod kašlja i oboljenja disajnih organa. Uzimati ga na sljedeći način jedna glavica luka kuhana u 200 ml vode pomješana sa kašikom meda.