CRNOM RIŽOM PROTIV KARDIOVASKULARNIH PROBLEMA !

Crna riža je prije bila na jelovniku samo imućnih porodica . Bogata je snažnim antioksidansima kao i  dijetalnim vlaknima, a poznata je i po snažnim protuupalnim dejstvima . Navodi se kako efikasno  pomaže u borbi protiv dijabetesa, bolesti povezanih s krvožilnim sustavima, raka,  a dobar je izbor ukoliko želite smršati.
Druge prednosti  crne riže su:
Odlična je za probavu jer je bogata vlaknima, tj. preventivno djeluje na nadutost i  konstipaciju .

Ukoliko želite duže vrijeme ostati siti, crna riža će vam, zbog velike količine dijetalnih vlakana, upravo u tome pomoći

kao i druge riže, jer  crna riža ne sadrži gluten, tako da ju mogu jesti i osobe koje pate od celikalije.

Kuhanje crne riže
Crna riža se kuha na isti način kao i bijela, ali s obzirom da nije rafinirana – treba joj malo više  vremena da se skuha. Da biste ubrzali ovaj proces, ostavite crnu rižu da se  namače barem sat vremena prije kuhanja, a idealno bi bilo čak i 3 sata. Na taj ćete način zadržati više njenih nutritivnih vrijednosti. Ako je nećete namakati prije kuhanja,onda će biti potrebno i sat vremena da se skuha, a ako je stignete namočiti – trebat će vam otprilike pola sata da se skuha.
Osim ovih mnogih  zdravstvenih pogodnosti crne riže, istraživanja su dokazala  kako je crna riža odlična za detoksikaciju organizma te  pročišćavanje jetre od toksina.