ČESTO OVO OSJEĆATE A NE ZNATE DA VAM TO UZROKUJU CRIJEVA – usvojite par savjeta kako bi se svaki dan osjećali bolje!

 

CRIJEVA UTIČU NA VAŠE DUŠEVNO ZDRAVLJE !

Crijeva ne samo da imaju veoma mnogo živaca, nego – u poređenju sa ostatkom tijela imaju i  znantu raznolikost tih živaca. Ona imaju u posjedu cijeli vozni park različitih signalnih tvari, živčanih izolacijskih materijala kao i  raznih vrsta sklopki. Postoji  samo jedan organ koji raspolaže tom velikom  raznolikošću -a  to je mozak. Živčana mreža crijeva se zbog toga i zove  crijevni mozak, zato što je  velika i hemijski slično složena.
Istraživanja su dokazala, da ako  u crijevima ima dovoljno dobrih bakterija, u krvi je mnogo manje stresnih hormona,te smo  bolje smo raspoloženi, imamo bolje pamćenje kao i motivaciju, a manje smo osjetljivi na bolove.

Zanimljivo je da se 95%našeg vlastitog serotonina (tzv hormona sreće) proizvodi upravo u crijevnim stanicama. Tako on živcima olakšava mišićne kretnje te služi kao važna signalna molekula.

Kod osoba koji imaju simptom nadraženih crijeva i hroničnih crijevnih upala  (npr. zbog  Crohnove bolesti) bilježi se znanto veći postotak depresije i  anksioznosti .

U takvim slučajevima efikasno pomaže psihoterapija, a posebno hipnoterapija – zbog čega se znatno smanjila potrošnja lijekova, a mnogi pacijenti  ih više uopšte nisu ni morali koristiti.