Ukusan čokoladni grčki kolač kakv do sad niste probali!
Čokoladni grčki kolač sa ukusnim i mekanim briskvitom i prelivom od čokolade.
Za ovaj recept potrebni su vam sljedeći sastojci:
Za kricu:
4 kom jaja
250 grama šećera
150 ml ulja
150 ml vode
260 grama brašna
Za kremu:
60 grama šećera u prahu
50 grama brašna
200 ml jake kave
5 kom žumanjaka
180 grama maslaca
Šlag:
5 komada bjelanjaka
15 žlica šećera u prahu
jedna kaš. soka od limuna
Čokoladna glazura:
30 dag čokolade
malo vode
3 žlica šećera
10 dag maslaca
Skuhajte prvo kremu, brašno pomješajte sa malo kafe i šeć. u prahu i umutitete, pa onda dodajite žumanke jedan po jedan i na kraju ostatak kafe. Za tim kuhajte sve zajedno dok ne bude gusto i skinite sa rigngle dodajte maslac, otopite i ohladite kremu. Preko preme stavite prvozirnu foliju da vam se ne stvori korica.
Za koru, odvojite žumanjke i bjelanje, pa bjelanjke umutite sa šećerom u šlag pa dodajite jedni po jedno žumance, zatim vodu, ulje i brašno. Umjesite lagano pa sve zajedno izlite u namašćenu i porbršnjenu tepsiju i pecite do pola sata na temp od 180 stepeni.
Za šlag, umutite bjelanjke sa šećerom u prahu u čvrst šne, pa dodajte sok od limuna i onda ulupajete sve na pari.(Ili na neki drugi način kao što je šlag sa špinovanim šećerom.)
Ohlađenu i gotovu koru presjecite na pola, pa premažite jednu kremom i prekolopite polovidom, isjecite na kocke, pa ukrasite sa šlagom. Pa zatim prelite čokoladnom glazurom.
Za čokoladni glazuru, otopite čokoladu sa maslace, vodom i dodajte šećer. KAd se glazura stisne poslužite kolač.