ČOKOLADNA MINT TORTA – Zaljubit ćete se u spoj čokolade i mente!

Ova torta je pravo čokoladno osvježenje sa ukusom mente koja hladi svaki vaš zalogaj !
Biskvit:
5  jaja
200 gr šećera
40 ml ulja
60 ml vode
2  Vanilin šećera
80 gr brašna
40 gr gustina
90 gr kakaa
1 kasikica praška za pecivo

Mint krema:
350-400gr Bronhi bombona (ICE )
800 ml mlijeka
60 gr gustina
1 šlag fix
200 gr maslaca
80 gr šećera
200 ml slatkog vrhnja
3 Vanilin šećer
100 gr čokolade

Preljev za biskvite:
250 ml mlijeka čokoladnog

Biskvit:
Žumancad umutite  pjenasto sa šećerom i vanilin šećerom. Dodajte im ulje i vodu,pa sve ostale sastojke (osim bjelanjaka) koje ste  prosijali.
Lagano izmiješajte, i dodajte bjelanjke koje ste umutili sa prstohvatom soli u čvrst snijeg. Istresite smjesu u kalup obložen pek papirom  (26cm).
Hladne biskvite prelijte sa čokoladnim mlijekom.
Biskvit pecite  na 180-200°C oko 15-20 min. Kada se biskvit malo ohladi presjecite ga  na dva dijela.

Mint krema:
Isjecite bronhi bombone. Stavite da prokuha  700 ml mlijeka te mu dodajte bombone i miješajte dok se ne istope.
Šećer i gustin umutite sa 100 ml mlijeka i dodajte u mlijeko sa bombonama, kuhajte sve par minuta uz miješanje. Zatim pokrijte prozirnom folijom i staviti da se ohladi . Maslac (otopljen )
umutite sa vanilinim šećerom. Slatko vrhnje umutite sa šlag fixom. Kada se svi sastojci malo ohlade  dodajte u mint kremu umućen maslac i mutite kratko na srednjoj brzini, pa dodajte tučeno vrhnje i mutiti samo 2-3 minute.

Slaganje:
Na podlogu za kolače stavite jedan biskvit i preko veći dio kreme (dio stavite jer ce vam trebati za  premazivanje torte). Staviti preko kreme drugi  biskvit i premažite ostatkom kreme.

4.

U pola smjese možete dodati 100 g čokolade za kuhanje i dekorišite sa listićima mente.