ČOKOLADNA MARKIZA – DESERT U KOJEM ĆETE MAKSIMALNO UŽIVATI U SAVRŠENOM UKUSU ČOKOLADE I VRHNJA!
Ovo je tako neodoljiv desert u kojem ćete moći maksimalno uživati u ukusnom spoju čokolade i vrhnja – čokoladna markiza !
Treba vam:
300 gr tamne čokolade
150 gr margarina
150 gr šećera u prahu
6 kašika kakao
6 jaja
450 ml slatkog vrhnja i
300 gr after eight
Postupak pripreme:
Izlomite tamnu čokoladu i stavite u posudu otpornu na toplotu, a onda tu posudu stavite iznad šerpe sa ključalom vodom. Miješajte dok se čokolada ne istopi na pari , a zatim je skinite i ostavite da se malo ohladi. U međuvremenu sastavite margarin i pola šećera u drugu posudu, te mikserom umutite da dobijete kremastu masu.Nakon toga dodajte masi kakao, i sve dobro izmiješajte.
Razdvojite žumanjke od bjelanaca .U posudu sa žumanjcima dodajte preostali šećer i mutite mikserom. Istopljenu čokoladu dodajte smjesa od margarina i izjednačite,te dodajte umućena jaja sa šećerom, a na kraju i umućeno slatko vrhnje. Pleh dimenzije 6.5 x 22 cm obložite sa tri sloja prozirne folije.Dio čokoladne smjese ispite na dno posude, pa poredajte jedan sloj čokoladica (after eight). Ponovite isti postupak dok ne potrošite sve tj. dok ne dobijete 4 sloja čokoladica, s tim da posljednji sloj bude čokoladni fil.
Prekrijte posudu folijom i ostavite preko noći u frižideru, nakon čega je možete probati.Deset minuta prije posluživanja stavite tortu u zamrzivač da biste je mogli lakše rezati.Tortu sijecite nožem, prethodno potopljenim u vreloj vodi.