ČOKOLADNA MARKIZA – DESERT U KOJEM ĆETE MAKSIMALNO UŽIVATI U SAVRŠENOM UKUSU ČOKOLADE I VRHNJA!

Ovo je tako neodoljiv desert u kojem ćete moći maksimalno uživati u ukusnom spoju čokolade i vrhnja – čokoladna markiza !
Treba vam:

300 gr tamne čokolade

150 gr margarina

150 gr šećera u prahu

6 kašika kakao

6 jaja

450 ml slatkog vrhnja i

300 gr after eight

Postupak pripreme:

Izlomite tamnu čokoladu i stavite u posudu otpornu na toplotu, a onda tu posudu stavite iznad šerpe sa ključalom vodom. Miješajte dok se čokolada ne istopi na pari , a zatim je skinite i ostavite da se malo ohladi. U međuvremenu sastavite margarin i pola šećera u drugu posudu, te mikserom umutite da dobijete  kremastu masu.Nakon toga dodajte masi kakao, i sve dobro izmiješajte.

Razdvojite žumanjke od bjelanaca .U posudu sa žumanjcima dodajte preostali šećer i mutite mikserom. Istopljenu čokoladu dodajte  smjesa od  margarina  i izjednačite,te  dodajte umućena jaja sa šećerom, a na kraju  i umućeno slatko vrhnje. Pleh dimenzije 6.5 x 22 cm obložite sa tri sloja prozirne folije.Dio čokoladne smjese ispite na dno posude, pa poredajte jedan sloj čokoladica (after eight). Ponovite isti postupak dok ne potrošite sve tj. dok ne dobijete 4 sloja čokoladica, s tim da posljednji sloj bude čokoladni fil.

Prekrijte posudu folijom i ostavite preko noći u frižideru, nakon čega je možete probati.Deset minuta prije posluživanja stavite tortu u zamrzivač da biste je mogli lakše rezati.Tortu sijecite nožem, prethodno potopljenim u vreloj vodi.