Sirutka je vijekovima koristila se kao sredstvo za podsticanje apetita i poboljšavanju varenja, a savremena nauka je dokazala da osim što spriječava moždani i srčani udar, reguliše holesterol , povećava mišićnu msu, jača imunitet , eliminiše stres. Sirutka u prahu se dobija industrijskom preradom mlijeka i ne može da bude kao prirodna sirutka.

 

Evo na koji način se sprema sirutka naprije prokuhati litar mleijka i dok je još vrelo, dodati sok od jednog limuna. Ostaviti da odstoji neko vrijeme, dok se ne odvoji providna zelenkasta tečnost koju treba presuti u flašu i odložiti u frižider. Ono što preostane jeste ukusan, mladi domaći “rikota” sir. Uzima se jedna manja ili veća kašika surutke i stavlja se u 2 dl vode i pije se uz svako jelo. Ovo će naročito pomoći osobama koje su sklone gorušici.

 

Surutka se, takođe, preporučuje osobama koje žele da se oslobode viška kilograma, jer pruža osjećaj sitosti podstičući lučenje hormona koji utiče na smanjenje apetita.