Poznata glumica Stanislava Pešić rođena je u Beogradu u vrijeme rata 7. juna 1941. godine. Iz trećeg puta je uspjela da položi prijemni na Akademiji.

 

Kad je završila studije angažovana je u Narodnom pozorištu te debitovala na filmu 1961. godine za ulogu Saše u “Pjesmi” Radoša Novakovića nagrađena je na festivalu u Puli. Ogromnu popularnost stekla je ulogom Olge Petrović u čuvenoj seriji “Pozorište u kući”. Imala je brojne sporedne i glavne uloge a radila je i kao voditeljica programa za djecu.

 

1992. godine Stanislava je oboljela od raka. Poslednju ulogu igrala je u drami “Dugo putovanje u noć” hrabro je odigrala u vrijeme kada je već bila teško bolesna. Njene poslednje godine života ostale su zapisane u njenom dnevniku pretočenom u knjigu “Devetnaest društvenih igara” ko0ja je objavljena nekoliko mjeseci pred njenu smrt. U njoj je opisala svoju potresnu borbu sa bolešću, strahove, nadanja, ali i objavila pisma koja je u najtežim trenucima slala svojoj djeci. Iza sebe je ostavila dva sina Peru i Ivana. Bitku za život je izgubila 20. novembra 1997. godine u Beogradu.