Preukusni brzi kolač koji će vas oduševiti.

Potrebno vam je:

1 šolja brašna
1 šolja kisele vode
1/2 šolje šećera
5 kašika ulja
3 kašičice kakaoa
1 kašičica sode
1 kašika džema
malo cimeta
malo muskatnog oraščića
prstohvat soli
100 gr čokolade za kuhanje
3 kašike ulja
5 kašika džema

 

Priprema

U veću posudu sipajte kiselu vodu, prstohvat soli, šećer, kašiku džema, ulje. Promiješajte. Dodajte prosijano brašno sa sodom, kakao, cimet, muskatni oraščić. Sve sastojke dobro sjedinite. Tepsiju premažite uljem i pospite brašnom. Izlijte dobijenu smjesu. Kada se rerna zagrije smanjite na 180°C i ubacite kolač da se peče. Pecite oko 20-25 minuta.
Ohlađenu koru presijecite na pola. Na jednu polovinu premažite džem. Preko stavite drugu koru. Kolač možete da isječete na kockice ili šnite, ili da prelijete čokoladom, pa kad se čokolada stegne da ga isiječete.

Priprema glazure: U vatrostalnoj posudu izlomite čokoladu i sipajte 3 kašike ulja. Istopite čokoladu na pari i prelijte preko kolača.