BRZ LJETNI RUČAK – TAKO DOBAR DA GA SVI HVALE I POSLIJE SEDMICU DANA!

Nema vam boljeg izbora za ručak od ovog – preukusan je i tako neodoljiv da će ga svi hvaliti i kad prođe sedmica dana! Napravite već danas, a pripremite i sastojke za sutra jer će vam opet tražiti!

Potrebno:

  • glavica luka
  • čehno češnjaka
  • 250 grama mljevenog mesa i mladog krompira
  • 500 grama smrznutih žutih mahuna
  • ulje
  • malo muškatnog oraščića
  • 2 kašike nasjeckanog peršuna
  • 150 grama sira
  • jaje
  • pola litre kiselog vrhnja
  • par listova bosiljka i mažurana
  • so, biber

Postupak:

Operite krompit, ogulite pa skuhajte u posoljenoj vodi, zatim narežite na ploške. Ubacite luka u mljeveno meso i pirjajte neko vrijeme a pred kraj dodajte i muškatni oraščić, peršun i ostale začine. Dodajte soli i bibera pa stavite red mahuna u zdjelu za pečenje sa protisnutim bijelim lukom i malo bibera.

Potom stavite red mljevenog mesa i prekrijte kriškama krompira. Izmiješajte jaje i kiselo vrhnje pa prelijte složenac i pospite nariban sir pa pecite u zagrijanoj rerni dok se sir ne otopi.