BRZ LJETNI RUČAK – TAKO DOBAR DA GA SVI HVALE I POSLIJE SEDMICU DANA!
Nema vam boljeg izbora za ručak od ovog – preukusan je i tako neodoljiv da će ga svi hvaliti i kad prođe sedmica dana! Napravite već danas, a pripremite i sastojke za sutra jer će vam opet tražiti!
Potrebno:
- glavica luka
- čehno češnjaka
- 250 grama mljevenog mesa i mladog krompira
- 500 grama smrznutih žutih mahuna
- ulje
- malo muškatnog oraščića
- 2 kašike nasjeckanog peršuna
- 150 grama sira
- jaje
- pola litre kiselog vrhnja
- par listova bosiljka i mažurana
- so, biber
Postupak:
Operite krompit, ogulite pa skuhajte u posoljenoj vodi, zatim narežite na ploške. Ubacite luka u mljeveno meso i pirjajte neko vrijeme a pred kraj dodajte i muškatni oraščić, peršun i ostale začine. Dodajte soli i bibera pa stavite red mahuna u zdjelu za pečenje sa protisnutim bijelim lukom i malo bibera.
Potom stavite red mljevenog mesa i prekrijte kriškama krompira. Izmiješajte jaje i kiselo vrhnje pa prelijte složenac i pospite nariban sir pa pecite u zagrijanoj rerni dok se sir ne otopi.