BOSANSKI SOMUNI KAO IZ PEKARE- napravite sami i uživajte kada god poželite ne samo za ramazan!

Fini i mekani domaći somuni.

Sastojci:
– 1 kg brašna
– 2  kašike germe
– 250 ml mlijeka
– 1  kašika šećera
– 1 mala kašikica soli

-ćurokot

Priprema:
Germu pomiješajte sa šećerom i  malo toplog mlijeka stavite da uskvasa. Brašno i so  dodajte kvasacu i sa preostalim mlijekom i vodom zakuhajte tijesto. Dobro umijesite rukama, povlačeći rukom sa vanjske strane tijesta ka unutrašnjosti, dok ne dobijete vrlo  glatko i mekano tijesto. Ostavite ga  da naraste duplo, te onda prekuhajte, i ponovo ostavite da nadođe  oko pola sata.

pravljenje somuna

Na pobrašnjenu površinu lagano razvite tijesto  i bez prekuhavanja podijelite ga na 6 dijelova. Rukom  lagano oblikujte loptice, malo pritisnite prstima oko krajeva somuna i lagano ih razvlačite. Veoma je bitno da se somun razvuče samo sa krajeva, a ne sa sredine. Savjet je da u jednoj ruci (na dlanu) držite somun a drugom ga razvlačite.

Malom čačkalicom (za ražnjiće) predhodno namočenu u vodu na somunu napravite rombove (kao na slici) , zatim somun malo umijte vodom i pospite preko ćurokot. Rernu zagrijati na 250 C i pecite somune  5-7 minuta,  sve dok malo  ne porumene. Kada se somuni  napušu  znak je  da su gotovi.