Jednostavan i bez pečenja kremasti kolač sa grizom!

Kremasti kolač sa grizom me oduševio, često ga pravim, probajte ga i vi!

 

Za ovaj recept potrebni su vam sljedeći sastojci:

Za podlogu:

10 kom petit keksa

100 ml mlijeka

Keks namočite u mlijeko pa poredajte na kalup.

Za kremu:

1 l mlijeka

300 grama griza

200 grama šećera

200 grama maslaca

1 vanilin šećer

1 jaje  + 1 žumanjak

1 limun sok i korica

Stvaite mlijeko, šećer i vanilin šećer da zakuhaju, pa prije nego zakuha postepeno dodajte griz i lagano miješajte dok se ne zgusne. Zatim skinite sa vatre i prekite prozirnom folijom, ohladite dva sata i onda jednu po jednu kašiku dodjajite u umućeni  margarin sa jajetom, žumancetom i sokom od limuna.

i još:

250 ml mlijeka

2 kesice šlaga

malo ribane čokolade

 

Na keks stavite stavute fil od griza, preko ukrasite sa šlagom i ribanom čokoladom, kolač ohladite najbolje preko noći i onda služite.