Jednostavan i bez pečenja kremasti kolač sa grizom!
Kremasti kolač sa grizom me oduševio, često ga pravim, probajte ga i vi!
Za ovaj recept potrebni su vam sljedeći sastojci:
Za podlogu:
10 kom petit keksa
100 ml mlijeka
Keks namočite u mlijeko pa poredajte na kalup.
Za kremu:
1 l mlijeka
300 grama griza
200 grama šećera
200 grama maslaca
1 vanilin šećer
1 jaje + 1 žumanjak
1 limun sok i korica
Stvaite mlijeko, šećer i vanilin šećer da zakuhaju, pa prije nego zakuha postepeno dodajte griz i lagano miješajte dok se ne zgusne. Zatim skinite sa vatre i prekite prozirnom folijom, ohladite dva sata i onda jednu po jednu kašiku dodjajite u umućeni margarin sa jajetom, žumancetom i sokom od limuna.
i još:
250 ml mlijeka
2 kesice šlaga
malo ribane čokolade
Na keks stavite stavute fil od griza, preko ukrasite sa šlagom i ribanom čokoladom, kolač ohladite najbolje preko noći i onda služite.