Kćerka Britanke Kejli Grifits, Pipa , umrla je od infekcije streptokokom grupe B samo dan nakon što je rođena. Naime, mrtvozornik je zaključio da se njena smrt 2016. godine mogla izbjeći nakon što je majka rekla medicinskim sestrama da je zabrinuta ali su je ignorisali.

 

Naime, ona se porodila kod kuće , pa je dvaputa razgovarala sa babicama kako bi rekla da je zabrinuta da Pipa ne jede i da iskašljava sluz ali one nisu primjetile da je baba jako loše i da joj je potrebna hitna medicinska njega. Beba je dobila ljubičasti osip prije nego je prestalo da diše u majčinom krilu. Djevojčica je avionom Hitne pomoći prevezena u bolnicu, prije nego što je tragično proglašena mrtvom. Bila je stara samo 31 sat.

 

Objavljena je dugo očekivana konačna verzija izvještaja o smrti beba Velikoj Britaniji. Potvrđeno je da je više od 200 beba i devet majki umrlo zbog grešaka i nebrige medicinskog osoblja od 2.000. godine. Detaljnim popisom problema otkriveno je da je porodilištima godinama nedostajalo osoblja, a šefovi su odbijali da preuzmu odgovornost za greške.