Sigurno smo da ste svi ljudi bacali u smeće koru od banane a niste znali da vam ona može biti korisna u mnogim stvarima. Voće je zdravo ali rijetko kome su poznati svi načini na koji se kora od banane može iskoristi.

 

Evo nekoliko razloga zašto više nećete da bacate koru od banane.

Eliminišite bradavice: Unutrašnji dio kore od banane omotajte oko bradavice te je oblijepite selotejpom. Radite to svako veče prije spavanja i za sedam dana bradavica bi trebala nestati. Naime, kalijum će spriječiti izbijanje i ponovno pojavljivanje bradavice.

Ubrzajte rast sobnog bilja: U veću teglu naspite vodu i potopite koru od banane. Teglu držite na tamnom i hladnom mjestu oko sedam dana. Nakon toga, jedan dio vode pomiješajte sa pet dijelova obične vode. Dobijenom mješavinom zalijevajte cvijeće – ona će djelovati kao prirodno đubrivo koje može ubrzati rast sobnog bilja.

Eliminišite akne: Unutrašnjom stranom kore što zrelije banane trljajte crvenilo, tj. akne. Ostatke banane ostavite na licu što duže i isperite mlakom vodom (najbolje je da to radite sat vremena prije spavanja). Tretman ponavljajte svakodnevno dok akna ne nestane.

Zaliječite modrice i ogrebotine: Kalijum koji se nalazi u kori banane pomaže i proces zarastanja manjih ogrebotina i modrica. Kao i sa zubima, unutrašnju stranu kore od banane utrljajte na zahvaćeno mjesto dva do tri puta dnevno

Poliranje cipela: Istrljajte cipele unutrašnjim dijelom kore od banane, a zatim ih prebrišite mekanom krpom.

Ublažite svrab i osip: Unutrašnjim dijelom kore od banane istrljajte bolno mjesto – to će vam pomoći da ublažite svrab i ubrzate iscjeljenje.

Vratite sjaj sobnom bilju: Istrljajte listove sobnog bilja unutrašnjim dijelom kore od banane – taj proces će ukloniti prašinu i druge nečistoće.

Izbijelite zube: Magnezijum, mangan i kalijum, koje kora od banane sadrži u izobilju, mogu vam pomoći da izbijelite zube. Prilikom svakog pranja, trljajte zube unutrašnjom stranom kore od banane oko dvije minute.