Na početku pandemije s korona virusom naučnici su tvrdili da se virus prenosi isključivo vazduhovm ili kapljičnim putem. Međutim šef Katedre za higijenu i medicinsku ekologiju na medicinskom fakultetu u Beogradu prof dr Goran Belojević potvrdio za srbijanski objektvi da korona virus šire i komarci i muhe, kao među ljudima, tako isto i među životinjama.

 

Doktor Belojević je upozorio “Apsolutno sam uvjeren u to da korona virus i te kako mogu prenositi i svi komarci. Te male krvopije svojim ujedom šire virus ne samo na čovjeka nego i na sve druge životinje koje napadaju. Pored komaraca, muve su isto tako prenosioci ove zaraze, a njih ima najviše na selima gdje se gaji stoka. Zato farmeri i stočari moraju posebnu biti na oprezu”.

 

“Postkovid pacijenti i par mjeseci poslije preležanog virusa imaju lakše i teže simptome. To je samo dokaz da se virus lako menja, daje vrlo različitu kliničku sliku i otporan je na sve moguće terapije, zbog toga i govorim da je to genetska manipulacija.”, ovo je potvrdio profesor na medicinskom fakultetu.

 

Iako je virus prisutan više od godinu dana, korona je kako kaže i sam doktor Belojević, još uvijek neistražen pojam ljudima. “Epidemiolozi i virusolozi misle da znaju sve o njemu, ali to nije tako. Korona virus je vještački virus koji brzo i lako može da se prenese sa komarca na komarca, sa komarca na drugu životinju i sa komarca na čovjeka na kraju. Iako se isprva mislilo da se virus prenosi isključivo vazduhom, ipak nije to tako. Ovo samo govori koliko je virus rasprostranjen i nepoznat i nismo svjesni sa čime smo se susreli. Pored komaraca, vreba opasnost i od krpelja i golubova kao najvećih prenosioca svih mogućih zaraza”, rekao je šef Katedre za higijenu i medicinsku ekologiju.